divendres, 27 de febrer del 2009

PREMIS BOLOGNA RAGAZZI AWARD

Conèixes la història d'en Robinson Crusoe? Segur que alguna vegada has tingut entre les teues mans alguna versió d'esta famosa novel·la, l'autor del qual és Daniel Defoe. Ara, però, l'editorial Media Vaca ha fet una versió ben particular: es tracta d'un llibre sense paraules, s'han de llegir les imatges. Media Vaca és una editorial de la nostra terra, de la qual tinguem alguns llibres en la biblioteca per si voleu pegar un colp d'ull, però jo us recomanaria la lectura d'aquests llibres a partir del tercer cicle. Ll'il·lustrador que les ha fet és Ajubel i són unes il·lustracions molt cridaneres.

Aquest llibre acaba de guanyar el premi més prestigiós que li se pot donar a un llibre de literatura infantil i juvenil, és el premi Bologna Ragazzi Award, que es celebra a Bolonia. Com en un tres i no res ens plantem ja en els dies dels llibres i les fires dels llibres (podriem dir que per als llibres el mes d'abril és com per a nosaltres el mes d'agost, ixen de la seua rutina habitual i viatgen més que mai) segur que el veureu per algun prestatge o expositor i el podeu tastar. Tanmateix, jo us oferisc el primer tast: al final no sé que s'ens donarà millor, la lectura o la gastronomia.





dilluns, 23 de febrer del 2009

REFRANES (Gloria Stefan)

Ja fa algun temps que vam cantar a classe una cançó de Gloria Stefan del seu últim disc "90 millas". És una cançó amb ritme cubà, en el que podem llegir alguns refranys en castellà mentre gaudim de bona música. A més és molt fàcil d'aprendre perquè a la cançó Gloria canta la primera part i el cor canta la segona a mode de resposta. A classe podem fer el mateix: un canta i els altres contesten.


Buscando entre mis recuerdos, había un cuaderno de escuela
Y la sorpresa fue grande al ver que era de mi abuela.

Había poemas de amor y con lujo de detalles
Pero lo que más me cautivó fueron todos sus refranes:

Amor y fortuna, resistencia ninguna
A cada pajarillo le gusta su nidillo
A casa de tu hermano no ir a cada verano
A cualquier dolencia el remedio es la paciencia
A la cena y a la cama, una vez se llama
No por mucho madrugar amanece más temprano

Seguía leyendo con calma, la tinta estaba borrosa
Quién creía que la abuela, desde joven, tan jocosa
Voy a seguir sus consejos antes de que sea muy tarde
Quien visiona a todos los viejos y a mi abuela, Dios, la guarde.

En el país del ciego el tuerto es el rey
La cabra siempre busca pa’l monte
En casa de herrero, cuchillo de palo
A padre ahorrador, hijo gastador
A quien le dan el pie, se toma la mano
A quien le duela una muela, que la eche fuera
Aquel amor viejo, ni lo olvido ni lo dejo
No por mucho madrugar amanece más temprano

A falta de manos, buenos son los pies
A buen capellán, mejor sacristán
Al ojo del amo, engorda el caballo
A quien mucho tiene, mal le viene
Agua corriente, sana a la gente
Barco en varadero, no gana dinero
Amor por interés, se acaba en un dos por tres
No por mucho madrugar amanece más temprano

Y con esta me despido, espero que tomes consejo
De los refranes de abuela pa que tu llegues a viejo!

dimecres, 18 de febrer del 2009

EL CARTERO DE BAGDAD

Internet ens aporta bons recursos per poder conèixer llibres i triar els que més ens agraden. Per exemple podem veure videos promocionals penjats al youtube, que com si fora l'estrena d'una pel·licula, ens fan un resum abans d'endinsar-se de ple en la història. Què us sembla? A mi em pareix un bons recurs que cal aprofitar.



Aquest és el llibre



I a més us deixe una ressenya que em pareix certament fantàstica perquè fa referència a altres obres relacionades, a l'autor, a la facilitat de la lectura, etc. d'en Martí Bassas Torres de 6é B d'una escola de Mataró no sé exactament quina):
Tracta d’un noi que es diu Ibrahim viu a Bagdad, una ciutat bombardejada. Ell és carter, passejar per la capital és perillós. Aquest noi no pot anar a l’escola, no pot sortir a jugar amb els amics, la guerra ho impedeix. Un dia, ha de portar una misteriosa carta que ha de lliurar costi el que costi. És un llibre realista que pot agradar a algú amb ganes d’entendre un conflicte i que li agradin o li interessin aquest tipus de llibres. Hi ha llibres semblants a aquest, com per exemple, El pa de la guerra, que també em vaig llegir fa temps. És interessant i misteriós. Costa deixar-lo quan l’estàs llegint, us ho asseguro. Cal llegir-lo tanquilament, sinó no el pots entendre. No havia llegit mai llibres daquest autor, però la veritat és que té un estil força intrigant. El recomano perquè està molt bé. Pot agradar molt o pot agradar molt poc, però segur que no deixa indiferent.

La ressenya l'he trobal al bloc "El triangle de les lectures" on ens recomanen llibres per a tots els cicles de primària. És un lloc ben interessant que passarà a estar a l'apartat "llocs interessants per a tu" del nostre bloc.


dimarts, 17 de febrer del 2009

RECEPTES LITERÀRIES

En la pàgina Nascuts per llegir


hi ha una secció on trobareu Receptes literàries, per curar amb llibres les vostres ganes de conèixer coses sobre un determinat tema. Ací en teniu una que parla de les malalties dels infants:


Però allí podeu trobar moltes altres receptes literàries:

diumenge, 8 de febrer del 2009

PREMIS LLIBRETER 2008

En la revista Faristol he vist aquests premis llibreter 2008 d'àlbums il·lustrats. "Fill de rojo" és el guanyador del premi, i els altres àlbums que pots veure a la presentació són els finalistes. Després de la foto de la portada us he posat la ressenya que fan en la revista Faristol de cada llibre.

Us he posat abans una cançó de música celta del grup "Bothy band" interpretant el tema "The Maids of Michelstown", ja veureu com us relaxa.






dissabte, 7 de febrer del 2009

LLIBRES AL CARRER

En algunes ciutats com Madrid i Saragossa duen a terme un campanya d'animació lectora per tota la ciutat. En els metres i autobusos et pots trobar fragments breus de llibres ( que permeten llegir-los entre una parada i una altra) amb il·lustracions, per finalment convidar-te a visitar una llibreria o una biblioteca per acabar al llibre.
És cert que una vegada que has començat una història t'entra un fort desig de conèixer com acabarà la història, que li passarà al protagonista, si morirà, s'enomorarà, aconseguirà realitzar el seu somni, etc. Em passa el mateix quan comence a veure una pel·licula. M'enganxa la història i ja no puc deixar de veure-la, encara que de vegades la pel·li no és massa bona o no t'interessa l'argument, sí, això també passa, doncs aleshores, no hi ha res millor que canviar de llibre o de pel·licula ràpidament.

Ací tens dos fragments de la campanya. Punxa en la imatge.


Si vols llegir més fragments, pots visitar la pàgina de la campanya on hi han tots els fragments des de l'any 2000.

dimarts, 3 de febrer del 2009

GRETEL: RECOMANACIONS DE LLIBRES


Gretel és una pàgina que parla de literatura infantil i juvenil on hi ha un apartat que recomana un llibre cada mes. Aquest mes recomnana un llibre que tenim a la biblioteca, es tracta del "llibre esbiaixat". És llibre divertit per la forma que té el llibre, i per com aquesta intervé també en la història que es conta al llibre.

També hi ha "el llibre amb coet", que utilitza el mateix joc que l'anterior,