dimarts, 12 d’octubre del 2010

ANY JOANOT MARTORELL

Ens ha arribat a l'escola una oferta de la Biblioteca Valenciana per fer uns tallers didàctics al voltant de Joanot Martorell i altres grans escriptors valencians. Això ve a compte de la celebració del 600 aniversari del naixement de l'escriptor valencià ( de Gandia) Joanot Martorell que va escriure la famosa novel·la "Tirant lo Blanc".

Joanot Martorell fou na cavaller del segle XV. Sí, com ho sents, tot un cavaller model de virtuts, valentia i força. L'obra del Tirant és la més representativa de les lletres valencianes. Penseu que inclús Cervantes va dir d'ella que era "el mejor libro del mundo". L'obra conta les aventures del Tirant per alliberar Constantinoble dels turcs i la conversió al cristianisme de tota la Mediterrània. Aquestes eren les dues obsessions dels cavallers de l'època.També hi ha una història d'amor amb Carmesina.L'obra es va publica l'any 1490.

Mario Vargas Llosa, qui va guanyar fa pocs dies el nobel de literatura, és tot un expert en aquesta novel·la i fa una mesos va fer una conferència en la biblioteca valenciana sobre aquesta. Aci podeu veure i escoltar un video d'aquesta conferència.

Diu Vargas LLosa que es aquest llibre ha estat "una de las más grandes experiencias que he tenido como lector". Si ho diu un nobel de literatura hi haurà que tindre-ho en compte.


La biblioteca Cervantes Virtual ha dedicat una pàgina especial a Joanot Martorell.


En aquesta pàgina podeu consultar informació dobre Joanot i el Tirant. També algunes curiositats com algunes de les primeres edicions de la seua obra.


També podeu llegir l'obra en línea. Encara que siga per fer una ullada és molt útil i interessant, perquè podeu anar llegint-la mentre vegeu com era l'obra original, tot i que siga per veure el tipus de lletres o algunes paraules del valencià antic.


En aquest video de la biblioteca Cervantes Virtual es fa una promoció del Tirant i de Joanot Martorell.


Si voleu conèixer aquesta novel·la a la biblioteca tinguem unes adaptacions de l'obra per començar a tastar-la.






Aquestes dues versions en format còmic no les tenim però intentarem aconseguir-les:

1 comentari:

Angela ha dit...

Jo em vaig llegir el de tirant lo blanc contat als infants pero a la meitat mel vaig deixar... no m'agradava era molt lios!!