dimecres, 10 d’octubre del 2012

DANI MIQUEL I EL 9 D'OCTUBRE I ALGUNES COSES MÉS...

Avui 9 d'octubre he començat el dia posant-li música a la meua filla Àngela per celebrar el 9 d'octubre. El cd que li he posat és "Més musiqueries" de Dani Miquel, regal d'una companya (gràcies Nieves). La selecció de cançons, algunes pròpies i d'altres populars, m'han paregut d'allò més adients per celebrar el dia del País Valencià, del nostre naixement com a poble.

Doncs ha passat que mentre escoltava el CD he escoltat la cançò "Marieta, Marieta" que diu així més o menys...


MARIETA, MARIETA
(del cd "Més musiqueries" de Dani Miquel)
Dedicada a tots els personatges de por, a tots els espantacriatures que ara estan dormint en el túnel del temps, però... no fa molt anaven pels nostres pobles, i entraven dins de les cases pel forat del pany.


Marieta, Marieta
estic en el replà...AAAhhhh!!!!
Ha arribat el llop ferotge per la nit
la Maria que sopava li ha tirat un ou fregit


La Quarantamaula
ha caigut del terrat,
i a la Bolangera
el perol se li ha trencat,


La mare dels peixos
Cucala, i el dimoni
l'home dels nassos,
urqueses i el butoni


No té por, no té por
la Maria no té por
No té por, no té por
la Maria no té por


Els fantasmes ja no tenen llençol
les bruixes curruixes ja no van de dol
la serp de tres caps sols li'n queda un.
I els dracs d'avui en dia no tiren foc ni fum
La bella Pinta, peixets i pardalots
la Mumerota, bruixes i bruixots


La Maria fa festa a sa casa
i a tots els ha convidat
coques fines bunyols de carabassa
i tots de riure s'han pixat.


I ha estat una d'aquelles meravelloses casualitats que et passen de tant en tant, perquè a classe estem fent un petit projecte sobre les llegendes d'Aielo, i també estem vegent alguns personatges de llegendes valencianes, basant-nos sobretot en el llibre de Victor Labrado "Llegendes Valencianes"


També els vaig parlar sobre la Balanguera o la Bolangera. I de sobte em trobe aquest homenatge que Dani Miquel fa a totes les espantacriatures del nostre país en forma de cançò. I a més, les reivindica, com ha de ser. Jo mateix no havia sentit parlar de la majoria d'aquests personatges fins que he començat el projecte amb els meus alumnes: el Butoni, la Quarantamaula, els Lluendos, etc. Tots ells avui "agonitzen lentament, com un bancal d'atmelers perduts" com diu Toni Cucarella. I amb ells també ho fa la nostra llengua. Això és el que em fa por a mi.

Tanmateix, aquest treball m'ha paregut una manera diferent de celebrar el 9 d'octubre, recordant aquests personatges que formen part de la nostra cultura.

 I, tot i que queden tres setmanes per a Tots Sants, també em sembla que recordar tots aquests personatges, per la relació que tenen amb la mort i/o la por, és una bona manera de celebrar aquesta festa. Segur que serà millor que decorar una carabassa i comprar-se una disfressa per demanar llepolies de casa en casa... això només fa por les targetes de crèdit dels pares i les mares. On es pose el Butoni o la Quarantamaula...

I si voleu, també en podeu treure la part còmica a tot açò. Per exemple, us podeu inventar anuncis publicitaris amb aquests personatges. Per exemple:

"Si crides la Quarantamaula, el teu fill seurà de seguida a taula"