dimecres, 4 de juny de 2014

ELS CURTMETRATGES I OLIVER JEFFERS


Aquesta és la imatge de l'escultura "la máquina d'escriure cançons" que ha inspirat un curmetratge de l'Oliver Jefferes. De l'Oliver Jeffers coneixia la seua faceta d'il·lustrador, però no la cinematogràfica, encara que ben mirat, hi ha algunes semblances, almenys per crear la història, tot i que els llenguatges siguen diferents.

El curtmetratge l'he trobat a la pàgina "centrifugant"

Al veure la imatge i el curt m'ha vingut a la memòria la tècnica d'escriptura creativa que Daniel Pennac anomena la tècnica de "l'1+1=1" i que consisteix a agafar dues paraules i convertir-ne en una altra nova. Gianni Rodari també fa una proposta pareguda en "gramàtica de la fantasia" quan proposa crear noves paraules afegint preposicions, per exemple amb "descanó". A aquesta tècnica la va anomear "el prefixe arbritari". En aquesta adreça trobareu un resum de les tècniques de Rodari.  Fa un temps vam parlar també d'aquest personatge amb unes presentaciones que vam agafar prestades de la biblioteca Gerardo Diego.

A la nostra classe de tercer, com que havíem d'inventar un nou país, vaig proposar als meus alumnes que inventaren animals i objectes nous utilizant aquesta tècnica. Per facilitar-los la feina els vaig ensenyar aquesta pàgina on es poden crear nous animals combinant-ne diferents parts:


I encara em ve a la memòria la pàgina Pinzellades al món, on es feia la proposta de crear el nostre diccionari de paraules inventades. La idea partia a la vegada d'una altra: uns quants il·lustradors van crear una pàgina on anàven penjant il·lustracions de les paraules que havíen inventat. Moltes d'elles eren creades també per combinació d'altres dues. Mireu alguns exemples:


                                                                 CABLELLERA                                                             BARBARRISA


Ací podeu consultar el "diccionari de paralabras inexistentes" creat pels il·lustradors.


I ací el post del bloc Pinzellades al món, on ens proposava crear el nostre propi diccionari de paraules.

I com que estem parlant de diccionaris, humor, inventar noves paraules i creativitat, no puc deixar de recordar el "Diccioloco" De Emilio Urberuaga. El vaig descobrir ja fa algun temps en la pàgina de Pinzellades al món, on es feia la proposata d'inventar el nostre propi diccionari boig. Moltes de les paraules inventades per Emilio també segueixen aquesta tècnica de combinació.


I encara un exemple d'avui mateix ( estic enllestint el post en diferents moments) he mostrat un poema visual de Toni Prat, agafat de la pàgina "Viu la poesia". La imatge podríem dir que també segueix aquesta tècnica de combinació. I després de veure la imatge he demanat als meus alumnes que inventaren les seues pròpies ulleres especials.

Si, si...estava parlant de l'Oliver Jeffers, ja ho sé. La idea de l'article estava clara des del principi: transmetre la bellesa  i els recursos creatius que poden aportar a la classe els curts d'animació. Cada vegada el meu pensament és més del tipus Prezi: pegant bots a la memòria per recuperar pàgines o activitats vistes i de les que soles recorde alguna cosa, i que després són difícils de recuperar per no tindre suficients detalls per buscar.
La combinació Oliver Jeffers i curtmetratges és la que m'ha dut a la pàgina de Jaume Centelles, "La invitració a la lectura" . D'allí recorde dos curtmetratges: Paperman, que vaig posar als meus alumnes a principi de curs per veure que pensaven de la història expressar allò que havíen vist.I aquest últim m'ha recordat que al mateix bloc hi havia també el curt del llibre "Els fantàstics llibres voladors de Morris Lessmore". El curt va guanyar l'Òscar de curts d'animació de l'edició de l'any 2012
El llibre, de William Joyce, està publicat a l'editorial Alfaguara.

En la revista "Educación 2.0", ens recomanen cinc curtmetratges per educar en valors. Us enllace la pàginaDesprés de veure el video podem fer motes activitats. O no. Depén del que vullguem aconseguir. Potser sols volem gaudir de la història i de la bellesa del video. Però també podem fer altres activitats interessants d'expressió oral o escrita com ara:

- Posar-li un altre títol,
- Posar subtítols 
- Fer prediccions sobre de què anira el curt, sols amb el títol, i potser amb alguna imatge fixa. Com fem per exemple amb les cobertes dels llibres. També es pot parar el video a la mitat i preguntar que passarà després.
- També podem practicar inferències si vegem el video sense veu i intentem esbrinar quina és la història.
- Parlar sobre la història,
- Escriure la història que hem vist, etc. 

Per cert, ací teniu alguns llibres de l'Oliver Jeffers. Heu vist com sí he aconseguit parlar de L'Oliver Jeffers i els curtmetrages?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant, tinc la sort de tindre't com a company i poder enriquir-me dels teus coneixements.vaig compartir amb les meus alumnes les dos curtmetratges i les va encantar.
Nieves

Anònim ha dit...

El mòbil ha canviat els per les.