dijous, 15 de setembre del 2011

DE LA LECTURA A L'ESCRIPTURA

Per fi tinc una estona per poder donar-vos la benvinguda al nou curs i desitjar a tots els lectors del bloc un any carregat de descobriments (literàris i de molts altres tipus...).

Per començar el curs us vaig a fer la recomanació de dos llibres que em van provocar ( umm!! m'agrada aquesta paraula) activitats d'escriptura.

El primer llibre és "El coleccionista de momentos" de Quint Buchholz. Es tracta d'un fantàstic àlbum que té dues parts ben diferenciades. En la primera coneguem la curiosa relació que en Max estableix amb el seu veí: un misteriós pintor que conta unes històries fantàstiques. Entre tots dos hi ha una complicitat especial. Després hi ha una segona part on assistim a una exposició de quadres , de "moments" que ha captat el pintor amb aquella mirada especial que tenen els artistes.

Tots els quadres tenen alguna cosa que et fa pensar: "eh??, què passa ací?, això no és normal!!" (d'això en diria "extranyaments" en Gianni Rodari, que en sap molt de fabricar idees) que et provoquen ( altra vegada la paraula, però m'agrada tant...) i estimulen la imaginació i van apareguent un munt d'idees pel cap. Si cliqueu en les imatges les veure més grans ( i estalviareu futures visites a l'oftalmòleg).









A més, cada il·lustració va acompanyada d'una frase que et provo... ( no la tornaré a usar la paraula, què us creieu?, per això tenim el diccionari de sinònims), que originen històries al cervell de cadascú.

I això m'ha fet recodar un altre llibre que és semblant en alguns aspectes a "El coleccionista de momentos" per les il·lustracions i les frases que són un punt de partida per començar a la història que hi ha al darrere ( o al davant, o enmig, ..). Es tracta de "Los misterios del señor Burdick"

señor burdick


L'altre llibre és "El carte joliu, o unes cartes especials". Nosaltres a la biblioteca el tenim en la versió en castellà. Es tracta d'un carter que va repartint cartes a diferents personatges de contes que tothom reconeixerà de seguida. Però la gràcia ve en que hi ha diferents tipus de cartes: hi ha targetes, cartes de disculpa, postals, cartes formals, felicitacions d'aniversari, etc. i per tant empren diferents llenguatges segons a qui va adreçat o quina és la seua finalitat. I això ens ve fantàstic a classe per treballar els diferents tipus de registre a l'hora d'escriure segons a qui escrivim i per a què.

A tot això hi ha que anyadir en alguns casos el canvi de rols en els personatges i d'altres situacions que et provo...(!!) que estimulen les rialles. Per exemple podem llegir una carta de la caputxeta adreçada al llop pels danys que aquest li ha causat a la seua àvia. I ja podem pensar en quins termes està escrita la carta...



Aquest post t'ha pr...MOTIVAT??