dimecres, 17 de novembre de 2010

FREDERICK I LES JORNADES DE POESIA A COCENTAINA

Aquest cap de setmana vaig estar a Cocentaina celebrant ( perquè trobe que un esdeveniment d'aquest tipus s'ha de celebrar) les primeres jornades nacionals de poesia.

Va estar tot un plaer poder escoltar a poetes com Miquel Desclot o Pedro Mañas, aprendre de mestres-poetes com Mariano Coronas, Rosa Serdio, Anna Ballester, Pedro Villar, conèixer a Gloria Bordons, una de les responsables de la web "Viu la poesia" que alguna vegada hem visitat. També em vaig retrobar amb Sàlvia, organitzadora de les jornades, que feia temps que no veia.

No diré quantes coses vaig aprendre perquè van ser moltíssims, així que ja tinc rondinant pel cap un munt de bones idees que prompte arribaran adaptades a la nostra classe i a la biblioteca de l'escola.

Un dels tallers que vaig fer anava a càrrec de Pedro Villar. Tan bon punt va començar el taller ens va preguntar si coneixíem un llibre que ell utilitza molt per a contar quan va per les escoles. El llibre era FREDERICK. La meua companya Mª Jesús ( que em va acompanyar a les jornades i em va deixar la càmera de fotos, ) em va mirar amb complicitat com diguent: tu sí que el conèixes, eh? I la veritat és que va estar tota una coincidència que Pedro fera referència a aquest llibre perquè just ara li estem fent un homenatge a Leo Lionni per l'aniversari del seu naixement: va nàixer en 1910 així que aquest any 2010 acompliria 100 anys.

La nostra classe té poca paret utilitzable i a més és molt menuda, tot un contratemps per poder fer més acollidora l'aula però és així. M'agradaria tindre una com la de Rosa Serdio: que meravella, amb tant d'espai i tantes coses interessants que ha posat la Rosa per la classe. Podeu veure la seua classe punxant en la imatge, on apareix la Rosa amb un llibre seu de poemes "colores y más colores",


Junt als companys de 4t C i la seua tutora Nieves Tarrassó que ens ha ajudat molt, hem reproduït el paisatge de la primera il·lustració del llibre: el mur de pedra on vivien uns quants ratolinets, que nosaltres hem multiplicat com si fóra una plaga de tant que ens agraden. Els ratolinets els vam fer imitant la tècnica del mateix Leo Lionni en el video que podeu veure punxant en aquest imatge:
Mira com ens ha quedat el mural:

També hem posat unes quantes il·lustracions amb un text que resumeix el conte de Frederick perquè tothom sàpiga a l'escola que Frederick ÉS UN POETA:
Així que en aquestes jornades ens ajudaren a entendre la importància de la poesia com fa Frederick amb els seus companys ratolins. Potser aquest hivern ens dediquem a arreplegar rajos de sol, colors o paraules...

Per acabar aquest post tan llarg us pose aquesta poesia de Gianni Rodari que ha traduït Miquel Desclot i que ens ve genial per recordar que les persones que regalen cançons i poemes són molt necessàries:

Demano excuses a la faula antiga
si em desagrada l'avara formiga.
Jo em sento del cantó de la cigala
que les cançons no ven, que les regala

Gianni Rodari/Miquel Desclot

6 comentaris:

Montse ha dit...

En Gerard, mestre de música de l'escola i company a la biblioteca m'ha fet descobrir en Frederic.
Em va agradar molt i els hi agrada molt.

Quina enveja sana em fas! has pogut anar a la jornada poètica!

Sàlvia ha dit...

Passem del pla real al virtual...M'ha agradat molt com esteu treballant a Frederick. Recorde, quan el meu fill era menut, que varem fer les mares del col·le unes titelles i ho vàrem representar.
Espero tornar-se a trobar prompte. Per cert, dona-li una ullada a l'activitat de "Poemes al balcó":
http://bibliopoemes.blogspot.com/2010/11/poemes-al-balco-poemas-en-el-balcon.html

Besadetes ratolinaires i amb bigotí

Pedro Villar Sánchez ha dit...

Hola Manuel, una alegría ver tu blog y el trabajo que desarrollais. El mural de Frederik una chulada. Enhorabuena.

Manuel ha dit...

Gràcies Montse, Sàlvia i Pedro pels vostres comentaris, els compartiré amb els meus alumnes.

Sàlvia ja m'havia apuntat l'activitat "poemes al balcó" al quadern de les bones idees per traure-la del calaix quan ens vinga bé.

Salutacions

Pedro Villar Sánchez ha dit...

Hola Manuel, os dejo un enlace sobre vuestro especial homenaje a Leo Lionni:
http://pedrovillar.blogspot.com/2010/11/homenaje-leo-lionni-en-aielo-de.html

Saludos

doloretes ha dit...

La verdad es que Frederick dará juego durante mucho tiempo. Me alegra recibir comentarios en el blog, me hacen sentir bien., así que muchas gracias Manuel. Ahora mismo me voy a pasear por el tuyo.
Yo no pude asistir a las jornadas de Concentaina, estoy esperando que Dolors convoque otras...