dimarts, 2 d’abril de 2013

CANVIAR EL DIA DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL

M'agradaria que a qui li corresponga ( que supose que serà el International Board on Books for Young People (IBBY) canviara el dia en que se celebra el dia del llibre infantil i juvenil. No patiu, no es tracta d'una enrabiada irracional que haja pogut causar aquest temps de Pasqua que em té fastiguejat, ni que la meua filla m'haja pegat l'hàbit de les enrabiades, sinó que tinc raons de pes per reconsiderar assignar a aquesta celebració una altra data. Principalment caldria replantejar-s'ho perquè aquest dia que en teoria han de celebrar els més menuts, ens agafa en vacances de Pasqua i ens resulta difícil no ja celebrar-ho, ni tan sols recordar-ho a les escoles. I pense que a molts també sels passarà la data perquè els nens i les nenes estan gaudint del camp, de la mona, dels jocs ( "a l'hivern al foc, i a Pasqua al joc").

Sí, i ja sé que el senyor Christian Andersen no té la culpa d'haver nascut el dia 2 d'abril però podem dir que va nàixer el dia 2 de març i tot solucionat. Un home amb tanta imaginació per escriure contes havia de tenir sentit de l'humor, m'imagine, i ens permetria aquesta petita broma.

I també sé que es pot recordar a les escoles en tornar de vacances de Pasqua, però ja no és el mateix... tens la sensació de festivitat caducada com quan lliges un diari atrasat perquè en aquell moment no tens res més a les mans.

Supose que estarà difícil allò de canviar la data perquè hi ha tants dies a l'any amb algun tipus de celebració que no sé si quedarà algun dia disponible. I parlem dels dies internacionals, perquè tot són dies internacionals d'alguna cosa, no sé si hi ha comarcals o locals. Posem per cas que l'ajuntament del meu poble decidix fer una celebració cada dia del tipus:

9 d'abril, dia local del dia tranquil, i tothom cap a la plaça de l'ajuntament a fer una sessió maratoniana de "pilates" que està de moda.

o

15 de gener, dia local del fester, que en tenim dret. Aquell dia tots de festa per celebrar la resta de dies de festa de l'any.

I que vaja per davant que aquesta proposta de canvi (que em perdone el senyor Andersen) seria per fer més notòria aquesta celebració. Així que, sumits ja en polèmica anem a criticar a l'omnipresent Google, que ja haguera pogut dedicar el seu doodle d'avui a aquest dia ( que em perdone la senyora Maria Sibylla Merian)

Aquest és el cartell de la celebració


I aquest és el missatge que aquest any ha estat a càrrec de la poeta mèxic-americana Pat Mora

Llegim junts, tu i jo
(Pat Mora / trad. Jordi Ferré i Ybarz)


Veiem que les lletres formen paraules
i les paraules es converteixen en llibres
que estrenyem entre les mans.

Sentim xiuxiuejos
i rius bulliciosos a les seves pàgines,
óssos que canten, 
gracioses melodies a la lluna.

Entrem en misteriosos castells
i de les nostres mans pugen fins als núvols
arbres en flor. Veiem nenes valentes que volen 
i nens que atrapen les estrelles.

Llegim junts, tu i jo, fent voltes i voltes,
recorrent el món amb l'alegria als llibres.


Aprofitant aquest dia, envie un missatge a tots els xiquets i xiquetes. Li l'he llegit a Pep Bruno, que ja em perdonarà (alguna cosa he d'haver fet mal en aquest post perquè ja he demanat perdó tres vegades) però no recorde exactament si li'l vaig llegir al seu bloc o  al seu twitter. I a més, no només val per compartir temps de lectura, també val per compartir TEMPS en general amb els pares. 

APAGA LA TELE, ENCÉN ELS PARES

P.D. Pep, anava a elogiar el teu treball però trobe que aquest tema es mereix un altre post. A més,
aquest ja és molt llarg: es nota que estic de vacances, no? ( i que l'Àngela dorm, ssssshhhhhh.......)

P.D.2 Com que dubte de les meues virtuts narratives, he d'aclarir que el títol del llibre sols pretenia provocar la curiositat i l'humor, en cap cas el canvi oficial del dia d'aquesta celebració. Ho aclarisc passats uns dies després de la publicació del post i de la seua relectura.

2 comentaris:

Isa Romero Cortijo ha dit...

És cert que cal aprofitar moltíssim més aquesta celebració perquè els vertaders protagonistes puguen beneficiar-se'n. No sé si canviar el dia és la solució, però sí emprar la gran imaginació d'Andersen, això de segur ;)

Una abraçada,
Isa Romero Cortijo.

"Pablito" está a punto de nacer...

Pep Bruno ha dit...

Moltes gràcies Manuel, una forta abraçada