dilluns, 8 d’abril de 2013

EL SOL ENLLAUNAT


Els darrers dies del segon trimestre vam llegir el llibre "El sol enllaunat", de Joan Armangué i Herrero, en Publicacions de l'Abadia de Montserrat. En el llibre es conta que un bon dia per compte del sol, hi ha una pastenaga allà dalt del cel. I a partir d'aquesta lectura, van començar a eixir idees per imaginar, crear i escriure.

Primer ens vam imaginar diferents sols vegetals. Per exemple un sol taronja i les seues característiques: els rajos d'aquest sol tindrien molta vitamina C i ens prevendria dels constipats. A més, pots replegar la suor que et provoca la suor, perquè és de suc de taronja.

Després ens va eixir una activitat joc que va ser la que vam emprar per anar completant les fulles del nostre llibre acordió que prompte ensenyarem perquè ja està practicament enllestit. Vam imaginar diversos tipus de sol agafant paraules que comencen per sol, per exemple:

SOL FEJAR. Es tractaria d'un sol musical que es passa el dia llegint partitures. Sobretot li encanta entonar aquelles melodies escrites en la tonalitat de SOL Major. Quan està trist o els núvols tapen els seus rajos majestuosos, entona una bella però trista melodia escrita en la tonalitat de SOL menor.


(il·lustració de Sylvie Daigneault)   

SOL I DARI. Aquest sol està sempre disposat a il·uminar els més necessitats oferint-los la llum que els guiarà pel camí de l'esperança.


Primavera en flor, nit i dia
(il·lustració de Brigette B.)SOL DAT.Sol bèl·lic i violent. Probablement les altes temperatures li han provocat greus problemes en el funcionament del cervell. Els efectes d'aquests problemes han estat la falta absoluta de seny i de sentit comú. 29 científics d'Aielo estan invenstigant la possibilitat que l'estat actual del món haja estat provacat per l'exposició a aquest tipus de sol. 


SÒL ID. Sol dur com una roca. No mostra cap tipus de sentiment. 

(il·lustració de Sylvie Daigneault)  

SOL ITARI, Un sol sol.

(il·lustració de Sylvie Daigneault)   

SOL I LOQUI. Sol boig. Diuen que es parla sol. (il·lustració de Linda Apple)

SOL EMMNE.  Cadascun dels seus rajos són sumptuosos, majestuosos, augusts, regis, cerimoniosos, magnífics, fastuosos.

(il·lustració d'Ariel Santillan)

Les definicions d'aquestes paraules són meues, però podem jugar en classe a inventar altres definicions i fer-ne el dibuix. Les il·lustracions dels sols estan agafades del bloc "Pinzellades al món".

P.D. 

1 comentari:

Isa Romero Cortijo ha dit...

Bona vesprada!

M'ha encantat particularment el Sol Fejar! :) No hi ha dubte que els llibres són incomparables formes de motivar la imaginació dels més menuts a més del desenvolupament d'activitats o unitats didàctiques.

Salutacions,
Isa Romero Cortijo.

"Pablito" está a punto de nacer...